Huid: Uw omhulsel

Huid: meer dan uw omhulsel

De huid is het visitekaartje van uw lichaam. Het beschermt tegen schadelijke invloeden en is ook nog eens uw grootste orgaan. Reden genoeg om er zuinig mee om te gaan.

De huid laat zien of iemand oud of jong is, het koud of warm heeft en tot welk ras iemand behoort. Iedere huid is uniek, maar bestaat altijd uit een aantal lagen.De buitenste laag is de opperhuid, ook wel epidermis genoemd.Deze laag bestaat uit cellen die langzaam naar boven komen vanuit de diepere huid lagen. Ze sterven tijdens deze reis naar boven af en eenmaal op haar bestemming vallen ze als kleine schilfers van de huid.

 De cellen in de opperhuid bevatten pigmentkorrels, die de kleur van de huid bepalen. Ze beschermen de huid ook tegen zonlicht. Omdat de cellen in de opperhuid dicht tegen elkaar liggen is zij ondoordringbaar voor bijvoorbeeld water. De opperhuid is niet doorbloed.

 

De laag onder de opperhuid is de lederhuid, ofwel dermis. De vezels in de lederhuid bepalen hoe rekbaar en veerkrachtig de huid is. In deze laag gebeurt veel: bloedvaten regelen de zuurstofvoorziening, lymfevaten voeren afvalstoffen af en zenuwen zorgen voor de tastzin en pijnbeleving. Talgkliertjes in de lederhuid scheiden een vettig stofje uit, dat de huid soepel houdt en uitdrogen voorkomt. De lederhuid regelt bovendien de afweer tegen virussen en bacteriën.

Functies van de huid

De huid beschermt niet alleen tegen dergelijke biologische invloeden, maar ook tegen bijvoorbeeld mechanische invloeden. Een klap of een scherp voorwerp stuit immers eerst tegen een huidlaag en dringt niet zomaar diep het lichaam binnen. Ook houd de huid chemische stoffen tegen, zoals bij het gebruik van terpentine om verfresten te verwijderen. Komen er toch schadelijke stoffen of voorwerpen de huid binnen, dan waarschuwen de huidsensoren direct de hersenen. De hersenen registreren vervolgens pijn, kou of hitte en laten het lichaam daarop reageren.

Een andere belangrijke functie van de huid is het produceren van vitamine D. Deze vitamine komt vrij door ultraviolette straling uit het zonlicht.Vitamine D houdt botten en tanden gezond en voorkomt het ontstaan van chronische ziekten.Dat is de reden dat zonlicht toch goed is voor de mens. Het pigment in de huid zorgt er deels voor dat het ultraviolette licht niet teveel schade aan kan richten.

Door warmte van de zon of door inspanning gaan we zweten en het is onder andere aan de huid om dat vocht door te laten. Via de huid wordt vocht verdampt en worden zouten afgescheiden. Ook andere afvalstoffen, zoals afbraakproducten uit voeding, verlaten via de huid het lichaam.Iemand die bijvoorbeeld veel knoflookheeft gegeten kan daarnaar ruiken als hij zweet.

Die uitscheidingsfunctie van de huid helpt ook mee met de temperatuurregulatie van het lichaam. Geen onbelangrijke taak, aangezien het lichaam moet kunnen functioneren bij verschillende temperaturen.Is het koud, dan moet het lichaam zorgen voor voldoende warmte. Is het warm dan moet het lichaam kunnen koelen. Dat koelen gebeurt door het uitscheiden van vocht, het verwarmen onder meer door het vet in het onderhuidse bindweefsel.

Vet

Het vetweefsel dat aanwezig is in de derde huidlaag, het onderhuidse bindweefsel, is mede verantwoordelijk voor hoe warm iemand het heeft. Vet is niet goed in het geleiden van warmte, en daarom is zij een goede isolator. Het onderhuidse bindweefsel is op sommige plekken extra dik zoals op de billen, de rug en in de bovenbenen. Op die plekken doet het bindweefsel dienst als stootkussen. Ook op de voetzolen en handpalmen is dat het geval zodat de huid niet stuk kan gaan bij wrijving of druk. Op die plaatsen vormt de huid door deze invloeden zelfs een dikker laagje: eelt!

Uw huid een veelzijdig orgaan en zeer belangrijk voor ons welbevinden.

© 2017 - 2024 Beautycenter Breukelen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel