Verantwoord zonnen!

Verantwoord zonnen, hoe doe je dat?

Door alle enge verhalen zou je het bijna niet meer durven: genieten van de zon. Wie echter op een aantal dingen let, kan prima de zon in en verantwoord een kleurtje opdoen.

De straling van de zon heeft een behoorlijk impact op de huid. Iedereen  heeft wel eens gehoord van UV-A en UV-B: dat zijn de twee boosdoeners van de verbrande huid. Het zijn ultraviolette-stralingen, deels tegengehouden door de dampkring rond de aarde en het pigment en andere stoffen in de huid. Dat wat niet wordt tegengehouden dringt de huid binnen en richt schade aan.

Zonnebrandcrème: de boosdoener

Omdat je deze stralingen niet kunt zien, zou je bijna vergeten dat ze er zijn. Ze zijn er echter zelfs als het bewolkt is en ze weerkaatsen op, zandstrand en sneeuw. UV-A is bovendien ook onder water of door een raam nog schadelijk. Smeren met een zonnebrandcrème is dan ook altijd een must voor wie lange tijd de zon ingaat of dat nu op wintersport of op een zomerse wandelvakantie is. Zelfs bij een bezoekje aan de zonnebank is een crème verstandig.

Zonnebrandcrème beschermt de huid tegen invloeden van ultraviolette straling. Het filter in de crème zorgt ervoor dat de straling geen kwaad kan. Veel mensen smeren zuinig maar het filter werkt op z’n best bij een dikkere laag. De eerste smeerbeurt kan het beste een half uur voor het zonnen plaatsvinden: de bescherming is bij de meeste producten na die tijd pas optimaal, omdat de crème zich moet echten aan de buitenste huidlaag.

Hoge factor

Smeren met een hoge factor, hoger dan 10 , 15 of zelfs 30+ is tegenwoordig het advies. Zelfs met dat filter kun je nog een gezonde bruine kleur krijgen zonder dat de huid veel schade lijdt. Mensen die snel verbranden en ook kinderen kunnen beter kiezen voor een factor hoger dan 30. Een kinderhuid bevat nog niet veel pigment en is daardoor vatbaarder voor zonnebrand.

Je kunt het beste beginnen met een wat hogere factor en dan langzaam afbouwen naarmate de zomer vordert. Je huid past zich vanzelf aan en na verloop van tijd is een lagere factor dan afdoende. Een algemeen bekende richtlijn is dat je de zonnebrandfactor vermenigvuldigt met 10 en de uitkomst is het aantal minuten dat je veilig bent in de zon. Met factor 10 zou je dan dus 100 minuten kunnen zonnebaden. Maar toch je huidtype en ervaring zeggen meer dan dat soort algemeenheden. Pas dus toch op!

Waterproof

Net als dergelijke sommen kan ook de term “waterproof” verraderlijk zijn. Om de huid na het zwemmen of een potje beachball te beschermen moet altijd even opnieuw gesmeerd worden. Vermengd met water of zweet kan het filter in de crème een deel van de werking verliezen. Vergeet bij het smeren ook je lippen niet: er zijn speciale sticks die je lippen beschermen tegen UV-stralen.

© 2017 - 2024 Beautycenter Breukelen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel