Eczeem, hoe ontstaat het?

Ongeveer 5% van de Nederlanders heeft eczeem en het lijkt toe te nemen. Ons erfelijk materiaal blijkt de boosdoener te zijn.

Eczeem is een allergische ontstekingsreactie van de huid. Er ontstaan rode plekken, zwellingen, schilfers of vochtblaasjes. Bovendien jeukt het enorm. Er zijn verschillende soorten eczeem. Het overgrote daal van de mensen met eczeem heeft atopisch of constitutioneel eczeem. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol bij deze vorm en de oorzaak ervan kan niet weggenomen worden.

Eczeem is dus niet besmettelijk!

Leeftijd

Meestal ontstaat eczeem op jongere leeftijd, vaak nog voor de eerste verjaardag. Een groot deel van de kinderen groeit er overheen. Het eczeem blijft vaak een paar jaar bestaan, waarna me er na de puberteit weinig last meer van heeft. Ongeveer een kwart van de mensen met eczeem blijft echter klachten houden. Soms zijn er perioden dat het eczeem spontaan minder wordt, terwijl op andere momenten het eczeem juist erger wordt. Meestal nemen de klachten dan wel af bij het ouder worden.

Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol

Contacteczeem ontstaat door overgevoeligheid voor een bepaalde stof, zoals nikkel, zeep of make-up. Als de huid in contact komt met een stof waar je allergisch voor bent, ontstaan de klachten. Vervelend maar door het allergeen te vermijden verdwijnt het eczeem ook weer. Krijg je plotseling huidklachten ga dan na of een bepaalde stof deze reactie zou kunnen veroorzaken.

Erfelijk materiaal

Men heeft gevonden dat in Nederland 42% van de mensen met eczeem een verandering in een bepaald stukje van zijn of haar erfelijk materiaal hebben. Een zogenaamde genmutatie. Op ons erfelijk materiaal is vastgelegd welke eiwitten worden aangemaakt. Mensen met een mutatie in het filaggrine-gen maken niet of nauwelijks profilaggrine aan. Dit eiwit wordt normaal gesproken in de bovenste laag van de huid, de hoornlaag, omgezet in filaggrine, dat fungeert als een natuurlijk vochtinbrengende factor. Dit verklaart meteen de kurkdroge schilferige huid van mensen met eczeem.

Drager

Ongeveer acht procent van de Nederlandse bevolking heeft deze mutatie en een groot aantal daarvan heeft eczeem. Als een van je ouders drager is van het gen, heeft hij of zij misschien wel een droge huid maar meestal geen eczeem. Pas met twee defecte genen – een krijg je van je moeder en een van je vader -  heb je vijftig keer meer kans op eczeem  dan wanneer je deze veranderde genen niet hebt.

Nog meer genen.

Waarschijnlijk zijn er ook nog andere genen verantwoordelijk voor het ontstaan van eczeem. Welke dat precies zijn wordt nog hard naar gezocht. Het is niet nodig dat iedereen zich nu laat testen op deze genmutatie. Door de oorzaak van eczeem te achterhalen kan ment betere middelen vinden om het te behandelen. We weten inmiddels al dat het belangrijk is om vochtinbrengende zalven te gebruiken. Alleen vette zalf is niet afdoende.

Om die reden bevatten alle kwaliteitsproducten vochtinbrengende bestanddelen zoals melkzuur of ureum etc.

 

© 2017 - 2024 Beautycenter Breukelen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel